8 maart 2021

Door: Albert

New Holland en Nobili introduceren elektrische aangedreven werktuigen

New Holland en het eveneens Italiaanse Nobili, een fabrikant van diverse landbouwmachines, hebben een samenwerking gestart om werktuigen elektrisch aan te drijven. Vooralsnog behelst de samenwerking vooral machines die in de fruiteelt en boomgaarden worden gebruikt. Daarbij kan je denken aan klepelmaaiers en spuiten die dus door middel van elektrificatie worden aangedreven. Met deze stap bouwt New Holland voort op het Clean Energy Leader pad om niet alleen als het gaat om duurzaam opgewekte brandstoffen, zoals methaan, leider te worden maar ook steeds meer het pad van elektrificatie te bewandelen. Deze innovatie werd onlangs op de EIMA show uitgeroepen tot Technische Innovatie van 2020/2021 en is dus een flinke stap voorwaarts om meer machines te gaan elektrificeren.

New Holland heeft voor dit project een New Holland T4.110V smalspoortractor genomen die is uitgerust met een externe E-Source generator die in de fronthef van de tractor wordt gedragen. Met behulp van deze generator, die voldoet aan de AEF (Agricultural Electronics Foundation) richtlijnen voor hoogspanning, worden dus werktuigen van Nobili aangedreven. De generator zelf wordt door de frontaftakas aangedreven die het vermogen weer omzet naar stroom (met een vermogen van 700 Volt)waarmee dus een elektrische aandrijving van een klepelmaaier en veldspuit wordt gerealiseerd. De elektrische machines van Nobili behelzen vooreerst de E-Mulcher elektrische klepelmaaier en de E-Sprayer, elektrische veldspuit.  Beide machines zijn getrokken dan wel gedragen werktuigen maar het is heel goed mogelijk dat de E-Source generator ook in de achterhef van de tractor wordt gehangen waarbij er dus een elektrisch aangedreven werktuig in de fronthef wordt gemonteerd. Daarbij kan je denken aan een elektrisch aangedreven schoffel of onkruidwieder voor het onkruid verwijderen in de boomgaard.

Het belangrijkste voordeel van een elektrisch aangedreven werktuig is natuurlijk dat er geen aftakas aandrijving en/of hydraulische aandrijving meer nodig is. Dat levert niet alleen een besparing op van brandstof, New Holland claimt dat er tot wel 25% – 30% op brandstof bespaard kan worden, maar ook dat machines beter en exacter aangestuurd kunnen worden. Je kunt door middel van elektrificatie bijvoorbeeld veel gemakkelijker variëren in toeren om een zo gelijkmatig mogelijke werking van de machine te realiseren. Het voorgaande houdt natuurlijk in dat de Nobili machine geen PTO aandrijving hebben en ook geen olie meer bevatten. Door gebruik te maken van elektro motoren kan er een traploze aandrijving wordt gerealiseerd zodat je heel gemakkelijk kan variëren in drukken en de dosering van bijvoorbeeld de E-Sprayer. De gehele bediening van het systeem vindt plaats via ISOBUS en kan je instellen/gebruiken dankzij het IntelliView scherm in de cabine van de tractor.

 

 

 

 

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Vraag informatie aan

Potenblokseweg 4
4794 RM, Heijningen

info@nieuwetractorkopen.nl