28 september 2020

Door: Albert

Wereldprimeur met hybride New Holland waterstof tractor

Deze week is de week van de waarheid en introduceert New Holland een heuse wereldprimeur!! Aanstaande vrijdag 2 oktober haalt New Holland het doek van een praktijkrijpe New Holland hybride tractor met waterstof techniek! Nadat het in 2009 al eens een waterstoftractor met brandstofcel introduceerde zijn we elf jaar later toe aan een praktijkrijpe versie met hybride techniek!

Het bijzondere van deze hybride New Holland tractor is dat ie niet alleen op waterstof kan rijden maar ook op gewone diesel. Daarmee is deze DualFuel tractor dus praktijkrijp en direct inzetbaar voor allerhande taken en werkzaamheden. Immers, als de waterstoftank leeg is gaat ie verder op diesel. Daarmee is een belangrijke hobbel genomen met betrekking tot de actieradius. Zoals bekend is, is dat het bereik van een tractor op waterstof beperkt is. Als boer of aannemer wil je dat niet want de dag houdt na 4 uur niet op…. Om toch een volle werkdag door te kunnen is er dus gekozen voor een hybride concept.

Om het hybride concept goed werkend te krijgen worden er 5 cilinders op het dak geplaatst waarin de waterstof wordt opgeborgen. Deze tanks hebben elk een inhoud van 11 liter en de waterstof wordt er onder een druk van 350 bar in opgeslagen. Door plaatsing op het dak is de waterstof voorraad veilig opgeslagen en kan deze worden ingespoten in de luchtinlaat van de motor. Op deze wijze kan de tractor dus niet alleen op waterstof rijden maar ook voor 100% op diesel omdat immers aan het bestaande dieselconcept (STAGE V emissie FTP motor) niets wordt veranderd. Het grote voordeel hiervan is dat er een aanzienlijke besparing is aan brandstofverbruik. Er gaan cijfers rond dat dit wel eens richting de 40% zou kunnen gaan!! Bovendien is er niet alleen het voordeel van brandstofbesparing maar vooral ook de verminderde uitstoot van CO2 en stikstof. En laat dat nu precies de discussie zijn waar het momenteel in Nederland over gaat ………….

In samenwerking met Jos Scholman, een groot aannemingsbedrijf uit Nieuwegein, is een bijzonder concept bedacht en ontwikkeld. Dit bedrijf is al verder aan het experimenteren met waterstof en kocht eerder dit jaar ook bedrijfsauto’s die op waterstof rijden. Dan is het natuurlijk een kleine stap om ook je tractoren hiermee uit te gaan rusten… Inmiddels heeft dit bedrijf er een aparte divisie voor opgericht, Hysolar genaamd. Met deze divisie produceert het bedrijf voor eigen gebruik waterstof die toepasbaar is voor de aangeschafte auto’s en nu dus ook de eerste waterstoftractor. Hiermee wil het bedrijf zich verder richten op emissie neutraal werken en duurzaam ondernemen. Aanstaande vrijdag 2 oktober is dus de onthulling!! Dan worden ook alle ins-en-outs toegelicht en zal ook duidelijk worden hoe het concept opgebouwd wordt op een standaard tractor.

Wil je nog eens lezen hoe het voor New Holland allemaal begon met de NH2 tractor in 2009? Lees dan hier het artikel uit Landbouwmechanisatie.

Alvast een sneak preview bekijken van de New Holland DualFuel tractor? Bekijk dan hier de teaser van deze hybride tractor.

Bron: Jos Scholman en New Holland

Dit bericht delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Vraag informatie aan

Potenblokseweg 4
4794 RM, Heijningen

info@nieuwetractorkopen.nl